Categorieën
Verkiezingen Voorpagina

Verkiezingstijd

Het is verkiezingstijd in Nederland en de partijen vechten elkaar bijkans de tent uit. De ene partij verwijt de andere partij het één, de andere partij verwijt de ene partij het andere.

Moeilijk om daar nog wijs uit te worden. Maar één ding is duidelijk en dat is dat met name het CDA een spelletje lijkt te spelen. Want wat er ook te zeggen valt over de PvdA, de VVD, GroenLinks, de SP of zelfs EénNL: ze leggen allemaal keurig hun kaarten open en bloot op tafel, en vragen de kiezer erover te oordelen.

Echter, er was een doorrekening van het Centraal Plan Bureau voor nodig om te achterhalen dat €3.5 miljard van de 4.5 miljard ingeplande bezuinigingen op de zorg uit ‘efficiëntie’ niet haalbaar was. Het CDA heeft die bezuiniging dan ook teruggedraaid. Maar hun totale financiële plaatje hebben ze qua inkomsten en uitgaven ongeroerd gelaten. Vraag: waar halen ze dan die 3.5 miljard vandaan? Toch niet door de ziektekostenpremies te laten stijgen?

En dan blijkt vandaag, vrijdag 27 oktober, dat er kennelijk twéé CDA-verkiezings- programma’s waren: een programma dat men de kiezer graag wilde laten zien, en één dat men de kiezer liever niet wilde laten zien, maar dat wel ingeleverd werd bij het CPB ter doorrekening. En daaruit bleek dat het CDA het ontslagrecht compleet wil uitkleden. Vakbonden en werkgevers staan op hun achterste benen en het CDA is wederom ontmaskerd.

Grappig. Want CDA-lijsttrekker Jan-Peter Balkenende noemde het “zeker zorgwekkend” dat ambtenaren informatie over de Schipholbrand achterhielden voor minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin. Maar informatie achterhouden voor de kiezer is kennelijk wél geoorloofd in het CDA-universum.
Maar zoals het spreekwoord gaat: “L’histoire se répete”. En eerst als tragedie, daarna als farce, voegde een economisch filosoof daar nog aan toe. Want wat nu, in 2006, gebeurt is niets anders dan een herhaling van de verkiezingscampagne 2002, toen het CDA ook op de vlakte bleef met betrekking tot alle bezuinigingsplannen die men op stapel had staan. Pas na het opstellen van het regeerakkoord werd pas duidelijk dat het CDA veel, héél veel voor Nederland in petto had. Velen die toen al onder de armoedegrens verkeerden, kunnen er over meepraten. Anderen, die tot die tijd bóven de armoedegrens zaten, weten dankzij onder andere het CDA wat het is om ónder de armoedegrens te leven.

Maar dan blijkt vandaag, ’s avonds laat, óók nog eens dat het CDA zelfs zo’n €1 miljard aan lastenverzwaring in petto heeft; ook weer iets dat Nederland moest vernemen dankzij het vollédige verkiezingsprogramma, dat het CPB wel mocht zien maar u niet. Dat bleek tijdens een uitzending van NOVA, die u hier of hier kunt terugzien.

Het hopen is op wijsheid onder u, de kiezer. U hebt tot 22 november om voor uzelf te bedenken of u Jan-Peter Balkenende en zijn CDA vertrouwt of niet. En voor u het vraagt: nee, ik ben géén fan van Wouter Bos en ik stem ook niet op hem. Maar ik vind wel dat een leugenaar niet beloond mag worden. U wel?