Jan Peter Balkenende is zijn momentum kwijt; hij verloor vanavond van de betere debater, Wouter Bos. Uit een onderzoek van onderzoeksbureau TNS-NIPO bleek dat 50% van de kijkers Bos als winnaar verkoos, en 46% Balkenende. Bos kreeg als waarderingscijfer een 7.2, Balkenende een 6.9. Percentpunten, denkt u, maar dit verschil gaat alleen maar groeien. Waarom? Onder andere omdat de SP wederom stemmers verloor aan de PvdA na het debat. Precies zoals verwacht.
Zoals eerder opgemerkt op deze blog: de PvdA-campagne liet Balkenende rustig zijn gang gaan en even lekker ‘pieken’. Men had bij de PvdA door dat de (belachelijk) hoge peiling van 60 zetels vlak na de Gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar onrealistisch hoog was. Dit was nooit vol te houden, zeker niet met de CDA-campagne die nog ‘op stoom’ moest komen. Het was de reden waarom Wouter Bos zich zo low-profile opstelde.
En vanavond, tijdens het eerste TV-debat tussen Bos en Balkenende, wist Bos de verschillen tussen hem en Balkenende te verduidelijken. Het verschil was al die tijd dat Bos een visie heeft (waar je het mee eens kunt zijn of niet), terwijl Balkenende zich vooral de afgelopen tijd opstelde als de accountant die op de lopende zaken lette.
Vanaf dit moment zal het momentum van Bos alleen maar toenoemen, terwijl dat van Balkenende gebarsten is. Zijn visie-loze verhaal is over. Verwacht de komende weken een afname van de SP-stem, een toename van de PvdA-stem, en een afname van de CDA-stem, zonder dat die zetels echt ergens terecht komen.
Communicatiestrateeg en schrijver van het boek ‘Megafoonpolitiek‘. Op Twitter te vinden als @kajleers. Politiek bewust, voormalig financieel-economisch journalist, muziekmaker, professionele kletskous, schrijver. Geeft ook social media-trainingen, denkt graag met je mee over communicatiestrategie. En ja, content is en blijft King.
Één reactie op “TV-DEBAT: MOMENTUM BALKENENDE GEBROKEN”
[…] Maar gaandeweg het gesprek blijkt voorzichtig dat toch ook veel aan Wouter Bos zelf te wijten was. “Hij luisterde soms helemaal niet, ging zijn eigen weg”, zegt Esser. “Ik begreep dat ergens natuurlijk wel, want hij was de leider, en soms nogal eigenzinnig. Hij had zo zijn eigen ideeën over hoe je een verkiezingscampagne moest leiden. En toen hij na het radiodebat van 29 oktober, toen Balkenende hem fel aanviel, zei dat hij zijn woorden in het vervolg zélf wilde voorbereiden, kon ik hem daar ook wel in volgen. Zéker toen hij, met inderdaad minimale voorbereiding van ons, het eerste grote televisiedebat won van Balkenende, zij het met minimaal verschil. We waren zó opgelucht, dat wil je niet wéten. Maar achteraf kun je stellen dat we ons teveel hebben gefocussed op die debatten, en te weinig op onze strategische opstelling. Want uiteindelijk zijn we gewoon niet duidelijk geweest over onze eigen opstelling, onze eigen strategie, onze eigen insteek – of eigenlijk, hoe wij van de PvdA een wérkelijk alternatief hadden kunnen zijn ten opzichte van het CDA. Dat hebben we laten weglopen, en wel naar de SP.” […]