Het was nauwelijks opgevallen, waarschijnlijk vanwege het late tijdstip. Maar in de nacht van afgelopen zondag op maandavond begon de campagne voor de volgende verkiezingen voor de PvdA. Toen, in het Radio1-programma De Overnachting, liet Diederik Samsom zich ontvallen dat hij nog een keer de kar wil trekken voor de partij. Samsom’s aankondiging maakt een tegenkandidatuur vrijwel kansloos.
Meer dan de helft van de tijd is het improvisatie, dealen met de situatie zoals die in je schoot valt, moeten omgaan met partijmensen die zonder enige afstemming vooraf dingen roepen die allerhande onverwachte zaken in gang zetten.
En vaak genoeg is er oprechte verbazing als de volgende dag deze of gene columnist in De Telegraaf of NRC met een complottheorie aankomt waar geen bal van klopt, maar die wel lekker sappig is. Of om met Wouter de Winther van De Telegraaf te spreken: ‘sensationeel’.
Samsom’s opmerking betekende ook dat een last van de schouders van Lodewijk Asscher viel. In een andere uitzending van Radio1 gisteravond zei hij het “fantastisch” te vinden dat Samsom weer lijsttrekker wil worden.
Daarmee maakte Asscher een einde aan speculaties dat hij PvdA-leider wil worden, in ieder geval zolang Samsom dat is. Het verbaast niet; Asscher, Jeroen Dijsselbloem en Hans Spekman zijn loyaal aan Samsom.
De komende campagne wordt daarom prijsschieten voor SP, Groenlinks en PVV. Hoe geloofwaardig is het als Emile Roemer of Jesse Klaver in de debatten Samsom uitdagen de VVD af te zweren als mogelijke toekomstige coalitiepartner, en Samsom zegt dat hij ‘liever niet’ met de VVD wil regeren? De vorige keer stemden kiezers immers massaal op hem om Rutte uit het Torentje te houden, en binnen een maand had Samsom een akkoord met Rutte.
Een Asscher of Dijsselbloem had als enthousiaste minister van Rutte-2 hetzelfde geloofwaardigheidsprobleem gehad.
Aan de andere kant is het lovenswaardig dat Samsom opnieuw lijsttrekker wil zijn om in de campagne verantwoording af te leggen voor de in Rutte-2 gemaakte keuzes. Het past bij zijn rotsvaste overtuiging dat dit kabinet beleid heeft gemaakt dat nodig was. Het betekent alleen wel dat de PvdA in het defensief gedrongen wordt.
Er zijn twee soorten campagnes: die van de incumbent, de zittende macht die het beleid graag wil voortzetten, en die van de challenger, de uitdager die een (radicaal) andere weg wil inslaan. Het zittende beleid is getuige alle peilingen weinig populair en ineens gaan roepen dat je als exponent van het zittende kabinet radicaal ander beleid wil is weinig overtuigend.
Dus is het in puur politieke termen geen slecht idee als de PvdA doet wat D66-leider Alexander Pechtold afgelopen zaterdag voorspelde, wederom op Radio1: dat PvdA en VVD met ruzie over een principieel onderwerp uit elkaar gaan en het kabinet laten vallen.
De ideologische piketpalen zullen opnieuw en overtuigend geslagen moeten worden. Anders wordt Samsom’s lijsttrekkerschap een lijdensweg naar Golgotha voor de PvdA.
Communicatiestrateeg en schrijver van het boek ‘Megafoonpolitiek‘. Op Twitter te vinden als @kajleers. Politiek bewust, voormalig financieel-economisch journalist, muziekmaker, professionele kletskous, schrijver. Geeft ook social media-trainingen, denkt graag met je mee over communicatiestrategie. En ja, content is en blijft King.