Categorieën
Analyses Voorpagina

Rob Zwetsloot: ‘OPA is oude LPF-achterban’

Rob Zwetsloot heeft zich teruggetrokken als kandidaat-lijsttrekker voor de Onafhankelijke Ouderenpartij Amsterdam (OPA). De hoofdstedelijke TV-maker wil geen deel uitmaken van een “vijandige overname van onze stad”.

Zwetsloot wil ook niet op de kandidatenlijst van OPA. “Ik had het gevoel stroman te worden in een vijandige overname van onze stad Amsterdam door de oude LPF achterban. Geen zin in”, schrijft hij op Facebook.

Volgens Zwetsloot wordt Rob Oudkerk de nieuwe lijsttrekker van OPA. Ook Oudkerk werd net als Zwetsloot al meerdere keren benaderd door onder andere Dick Schouw, voormalig kaderlid van Rita Verdonk’s Trots op Nederland, campagneleider van 50Plus en tevens campagneleider en woordvoerder van OPA.

Desgevraagd ontkent Schouw niet dat Oudkerk lijsttrekker wordt. “Dan weet hij [Zwetsloot – red.] meer dan ik”, reageert de campagneleider op Twitter. “OPA komt tzt met bekendmaking lijstrekker. Het is bekend dat we hem [Oudkerk – red.] gevraagd hebben.”

Een terugkeer van Rob Oudkerk als lijsttrekker van OPA zou in Amsterdamse politieke kringen vooral worden opgevat als een persoonlijke wraakoefening op de PvdA Amsterdam. Oudkerk moest in 2004 opstappen als PvdA-wethouder nadat zijn eigen fractie het vertrouwen in hem had opgezegd na affaires over prostituéebezoek en vermeend harddrugsgebruik. Een terugkeer in de Amsterdamse politiek voor de PvdA werd volgens Oudkerk geblokkeerd door politiek leider Lodewijk Asscher.

Rollebolfractie
Volgens Zwetsloot is de achterban van OPA feitelijk “de oude LPF-achterban”. Daarvoor zijn niet veel bewijzen, al doen de OPA-oprichters hun best (ex-)politici van divers politiek en ideologisch pluimage aan zich te binden.

Het is vooralsnog onduidelijk wie precies de achterban is van de Onafhankelijke Ouderenpartij Amsterdam. OPA is een initiatief van 50Plus-mensen. Bronnen in die partij melden dat 50Plus lokale ouderenpartijen wil opzetten, onafhankelijk van 50Plus. In de vier jaar die staat voor een raadsperiode zouden eventuele ruzies in de lokale partijen – in de jaren ’90 schering en inslag bij ouderenpartijen – de naam van 50Plus dan niet kunnen schaden.

De strategie van de OPA-top lijkt te zijn te proberen bekende Amsterdammers van verschillende politieke kleuren op de kandidatenlijst te krijgen, opdat de lijst politiek gezien ‘voor elk wat wils’ wordt. Gezien de opgedoken namen heeft het er alle schijn van dat OPA een linkse blik op ouderenzorg wil – tegen bezuinigingen, voor behoud van voorzieningen – en een rechtse blik op veiligheid en integratie. De kans op een vredige raadsfractie waarin de neuzen dezelfde kant op staan wordt daardoor niet groter.

Onlangs wees Ans van der Velde een uitnodiging af om op de OPA-lijst te gaan staan. Van der Velde is politiek leider van Trots op Amsterdam (opgericht als lokale poot van Trots op Nederland, waar Dick Schouw voor werkte) en stond op de kandidatenlijst van Democratisch Politiek Keerpunt van Hero Brinkman voor de Tweede Kamer-verkiezingen van 2012. Van der Velde’s visie op bijvoorbeeld veiligheid en integratie staan lijnrecht tegenover die van een Rob Oudkerk.

Toch bleek dat voor OPA geen beletsel om Van der Velde te benaderen.

Anderen die benaderd zijn voor een plek op de OPA-lijst zijn zittend PvdA-raadslid Luud Schimmelpennink — die alleen interesse heeft als OPA zijn plannen voor vervoer in de stad integraal overneemt — en Roel van Duijn, ex-Provo en voormalig wethouder en raadslid voor onder andere Groenlinks. De kans dat Schimmelpennink en Van Duijn unverfrohren de ideeën van Trots op Nederland-aanhangers  zouden steunen is zeer klein.

Voor wie geen Facebook heeft of niet op Zwetsloot’s pagina kan komen, hieronder een screenshot van zijn bericht.

Zwetsloot facebook