Ja, op deze blog verschijnen vooral veel stukken over politiek en economie. Maar er mag ook wel eens iets persoonlijks op, zoals enkele foto’s van een hoogtepunt uit mijn huwelijksreis: een ballonvaart boven Toscane. Veel plezier.
Het opblazen van de ballon, om 06:00 uur ’s ochtends en daarom met wat slecht licht – de zon kwam net op. De reden waarom je zo vroeg moet gaan ballonvaren in een warm gebied als Toscane is thermiek, wind en wolkenvorming. Dat ontstaat allemaal later op de ochtend. En aangezien je als ballonvaarder volledig afhankelijk bent van de elementen, wil je de invloed daarvan zo klein mogelijk maken. En dus is het vroeg opstaan.
Vlak na het opstijgen. De zon verschijnt en Toscane kleurt felgroen en mooi goud.
Zoals gezegd, goud. In dit geval door de tarwevelden die Toscane rijk is. Het golvende landschap wordt veroorzaakt door de ondergrond van lava die kon ontstaan dankzij een al 70.000 jaar in retraite zijnde vulkaan, de Monte Amiata, die zo’n beetje heel Toscane vorm heeft gegeven.
Gewoon indrukwekkend. In totale stilte, met bijna geen wind.
Toscane is heet en droog. Inwoners hebben maar weinig manieren om water vast te houden. Gelukkig helpt de vulkanische grond daarbij alsmede de kleine meertjes die nauwlettend in de gaten gehouden worden om te voorkomen dat het water verdampt.
Tarwe, tarwe en nog eens tarwe. Weinig grasgronden eigenlijk en dat is best vreemd, want Toscane staat onder andere bekend om zijn Pecorino schapenkaas. Maar nu het grote mysterie: als er in Toscane zoveel Pecorino gemaakt wordt, waar zijn dan de schapen die de melk leveren? Wij hebben in die twee weken nauwelijks schapen gezien. Inwoners die we het vroegen deden er veelal het zwijgen toe of haalden hun schouders op. Enkele expats vertelden verhalen over geheimzinnige, nachtelijke leveranties van melk door vrachtwagens met soms Spaanse nummerborden.
Net geland en dan nog even zwaaien. De boer bij wie we in zijn net gemaaide tarweveld landden, vond het niet erg toen hij een fles wijn en een uitnodiging voor een gratis ballonvaart kreeg.
Zelf ook zin gekregen in een ballonvaart boven Toscane? Check hier.
Communicatiestrateeg en schrijver van het boek ‘Megafoonpolitiek‘. Op Twitter te vinden als @kajleers. Politiek bewust, voormalig financieel-economisch journalist, muziekmaker, professionele kletskous, schrijver. Geeft ook social media-trainingen, denkt graag met je mee over communicatiestrategie. En ja, content is en blijft King.
5 reacties op “Omdat ’t leuk was: mooie ballonvaart!”
Prachtige foto’s man!
Thx! 🙂
Leuk en mooi Man !
Leuk en mooi man
Mooi. En nog gefeliciteerd, he.