Categorieën
Verkiezingen Voorpagina

Nederland weet het nog niet

Het is nu iets minder dan 4 weken vóór de verkiezingen en Nederland lijkt nog niet te weten wat voor regering men na 22 november wil. Nou ja, één ding lijkt men wél te weten en dat is dat men kennelijk liever geen CDA-PvdA-kabinet wil. Maar door de eigen dommigheid krijgt de kiezer hoogstwaarschijnlijk precies wat het niet wil.Zo’n 30 procent van de door De Telegraaf ondervraagde kiezers wil na de verkiezingen kennelijk een links kabinet, met SP, PvdA en GroenLinks, terwijl 29 procent een voortzetting van het CDA-VVD-kabinet verlangt. Slechts één op de acht kiezers ziet een CDA-PvdA-kabinet wel zitten, zo stelt De Telegraaf.

Die uitslag is niet zo vreemd want zolang Bos en Balkenende elkaar uitsluitende stemadviezen afgeven aan de kiezers, willen die kiezers straks hun ‘vijand’ niet beloond zien met regeringsdeelname. Balkenende-stemmers gunnen Bos niks, en Bos-stemmers gunnen Balkenende niks. Maar o ironie: door hun campagnestrategieën, die duidelijk op elkaar gericht zijn, zorgen Bos en Balkenende er juist voor dat zo’n kabinet welhaast onvermijdelijk wordt. Dus straks moeten de twee partijen die het meest polariseren met elkaar gaan samenwerken, en aangezien Jan-Peter Balkenende dan kennelijk wederom aan het stuur mag zitten getuige ook deze peiling, mogen we over 1.5 jaar weer naar de stembus. (Dat mogen we sowieso, ongeacht welk kabinet het wordt onder zijn leiding.)

De dommigheid van het kiezerscollectief blijkt uit het gemak waarmee zij zich indeelt in de politieke kleurenkaart, deze verkiezingen. Want als één op de acht kiezers géén CDA-PvdA-kabinet wil, dan zou je denken dat dit ook uit de peilingen zou moeten blijken. Als een kleine meerderheid (30 procent) voor een links kabinet is, dan zouden de linkse partijen nu een meerderheid in de peilingen moeten hebben ten opzichte van de rechtse partijen (29 procent immers, in het onderzoek van De Telegraaf).

Maar nee, niets is minder waar; CDA en PvdA staan bovenaan in de peilingen en dat alleen maar omdat het gros van de kiezer zich laat manipuleren door de campagnemachines van Bos en Balkenende. Willen kiezers een CDA-PvdA-kabinet echt vermijden, dan zullen ze radicaal weg moeten trekken bij CDA en PvdA en op andere partijen gaan stemmen.

Maar dat zal wel weer niet gebeuren. Halsstarrig dom als de gemiddelde kiezer is zullen zij, net als Idols-jurylid HenkJan Smits, straks op 3 november met een glaasje beertender en een zak chips kijken naar het eerste zogenaamde ’titantengevecht’ tussen Bos en Balkenende, en zullen de meesten op 22 november op één van de twee stemmen, met als gevolg de komst van het nu al zo verfoeide CDA-PvdA-kabinet.

En op 23 november zullen heel wat kiezers zich voor het hoofd slaan: “waarom heb ik niet op de SP of de VVD gestemd!?” En zij zullen zich dat afvragen omdat men dacht dat het wel veilig was om op het CDA of de PvdA te stemmen, “omdat de buurman vast wel op de SP of de VVD zou gaan stemmen. Toch?” Nee dus, want die buurman heeft óók op de PvdA of het CDA gestemd omdat hij dacht dat u wel op de VVD, D66 of de SP zou stemmen.

Hoe dan ook, kom na 23 november niet bij mij in de buurt met uw geweeklaag, want u kunt van mij een zeer wel verdiende, keiharde klap voor uw domme harses verwachten.

Ook vrijwillige domheid mag niet worden beloond.