Jan Peter Balkenende is opeens overal. Hij gaf interviews aan kranten, tijdschriften en TV. Niet vreemd: de angst voor Bos is terug.
Beste politicus van het jaar, volgens pers én bevolking: Wouter Bos. Meest dramatische wederopstanding van het jaar: Wouter Bos en zijn PvdA. Meest daadkrachtige bestuurder van het jaar: Wouter Bos.
Bos, Bos, Bos. Sla een krant open of zet een nieuwsprogramma aan, en de PvdA-leider is overal. Het PR-team rondom Jan Peter Balkenende moet er gék van worden.
Intussen profiteert de PvdA ook nog eens van de daadkracht van Bos. De partij is in de meest recente peiling van de Politieke Barometer de uitslag van de laatste Tweede Kamerverkiezingen alweer voorbij gestreefd. Nog één zetel, en de PvdA is virtueel net zo groot als het CDA.
Dat mag helemaal niet van de het CDA. Men duldt niet dat Aartsvijand Nummer Eén gelijk Lazarus terugkomt voor een tweede ronde in de boksring; tegenstanders dienen, eens neergeslagen, kermend op de grond te blijven liggen, overgeleverd aan de genade van de christendemocraten.
En dus schuift de CDA-leiding de premier naar voren. Al die tijd liet Balkenende de aanpak van de financiële crisis en de recessie aan Bos, maar nu pakt Balkenende toch de handschoen op. En dat doet hij zo opvallend mogelijk.
Een klein jaartje geleden zwoeren de spinmeisters rondom Balkenende nog dat de premier nooit meer een stap zou zetten op de set van praatprogramma ‘Pauw & Witteman’. Balkenende was vernederd door een iets te joviale Ali B., en dat zou het programma bezuren.
Maar wie zat er donderdag 18 december ineens in zijn eentje aan tafel bij Jeroen Pauw en Paul Witteman, die hun zachtste pluizenhandschoentjes hadden aangetrokken? De premier. Het PR-team rondom Balkenende had duidelijke eisen gesteld. Geen concurrerende persoonlijkheden aan tafel, alleen de premier, en vooraf afgestemde onderwerpen. Een journalistiek praatprogramma had de minister-president bijna een uur lang te gast, en men was poeslief. Schandalig.
Het belangrijkste: hij zat er, en hij had het óók over de recessie en de crisis, en hoe de problemen opgelost dienen te worden. Hij begaf zich daarmee op het terrein van Bos.
Dan verscheen Balkenende ook in een uitgebreid interview met het blad Elsevier. Onderwerp: de recessie. En zo vlak voor het kerstreces deed Balkenende nóg een duit in het zakje als gastauteur van het Financieele Dagblad. Onderwerp – ach, laat maar.
Het komende jaar belooft wéér een jaar te worden waarin Bos centraal staat. Want 2009 wordt immers het jaar van de recessie. Daarbij zal Bos voorzichtig langs de ijsbergen moeten laveren om te voorkomen dat hij niet de overwinnaar, maar het slachtoffer van de recessie wordt.
Daarbij zou het helpen als Bos de roem opeist, maar opzij stapt zodra er slecht nieuws komt, opdat het Balkenende raakt en niet hém. Dat is immers een truc die het CDA graag zelf toepast, en een koekje van eigen deeg is op zijn tijd best te eten.
Communicatiestrateeg en schrijver van het boek ‘Megafoonpolitiek‘. Op Twitter te vinden als @kajleers. Politiek bewust, voormalig financieel-economisch journalist, muziekmaker, professionele kletskous, schrijver. Geeft ook social media-trainingen, denkt graag met je mee over communicatiestrategie. En ja, content is en blijft King.