Ondanks de meevallende resultaten in tussentijdse herindelingsverkiezingen zijn fundamentele discussies in het CDA springlevend. De rust is schijn. De vraag is of er eerst weer een forse crisis nodig is voordat eindelijk keuzes gemaakt worden.
De richtingenstrijd is voorbij. De linker- en rechtervleugels zijn uit hun loopgraven gekomen, hebben elkaar diep in de ogen gekeken en de vrede getekend. Dat stelt Kees Berghuis, hoofd parlementaire verslaggeving van RTL Nieuws in zijn column.
Was het maar waar, dachten nogal wat CDA’ers vast. Want de strijd is nog steeds gaande.
Afgelopen zomer hield de top van het CDA strategisch beraad. Daarin is niet alleen besloten dat de partij kiest voor een harde oppositie, ook is afgesproken dat Sybrand Buma voorlopig de ruimte krijgt. Peetom en de haren houden zich in. Maar dat betekent allerminst dat de strijdbijl begraven is.
Hoe ziet zoiets eruit, een interne wapenstilstand bij het CDA? De partij positioneert zich rechts van de VVD door typische VVD-punten zoals belastingverlagingen te claimen.
Daarmee is de typische kameleontische reflex van het CDA terug. Het leverde direct resultaat op. Bleef het CDA in de Politieke Barometer stug op 11 zetels staan gedurende de zomer, in de vroege herfst leverde Buma’s trek naar rechts en aankondiging van compromisloze oppositie winst op. De partij ging van 11 naar 15 naar 18, om nu weer wat terug te zakken naar 15 zetels. Waar kwam de winst vandaan? Vrijwel geheel van de VVD.
In het recente verleden is gebleken dat het pragmatisch over de interne verschillen heen stappen leidt tot brokken. De eigen kiezer is voor de partijstrategen dan ook een behoorlijke puzzel. Kijk je naar het kiesgedrag, dan waaierden CDA-stemmers de afgelopen jaren uit over de VVD (grootste deel), de PVV, D66, PvdA en zelfs de SP.
Buma kiest voor de korte termijnwinst en mikt op de VVD in de hoop op de zoveelste wederopstanding. Maar hij kan niet verhullen dat het nog steeds rommelt.
En soms komt dat aan de oppervlakte. De senaatsfractie was vandaag positief over het Herfstakkoord waar Buma zich juist zo fel tegen gekeerd had. En vlak voor het laatste partijcongres zochten CDA’ers de microfoons op om te klagen over de nieuwe rechtse koers en de – geregisseerde – stilte van Peetoom.
Buma sloot een tijdelijk arbeidscontract dat loop tot 19 maart, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen. Vallen de resultaten tegen, dan is het zeer de vraag of zijn contract verlengd wordt, en daarmee de rechtse koers van het CDA.
Communicatiestrateeg en schrijver van het boek ‘Megafoonpolitiek‘. Op Twitter te vinden als @kajleers. Politiek bewust, voormalig financieel-economisch journalist, muziekmaker, professionele kletskous, schrijver. Geeft ook social media-trainingen, denkt graag met je mee over communicatiestrategie. En ja, content is en blijft King.