Regelmatig komen diverse politieke partijen met plannen om politici toch vooral direct gekozen te laten worden. De direct gekozen burgemeester, de direct gekozen minister-president, direct gekozen, district-gebonden Tweede Kamer-leden: de voorstellen staan in diverse partijprogramma’s. Gezien het zogenaamde feit dat wij in Nederland 20 jaar later alles zouden doen wat in de Verenigde staten gebeurt, kunnen die plannen maar beter van tafel.
De Amerikaanse Congresverkiezingen vinden volgende week dinsdag plaats en nu al staat de campagne te boek als veruit de smerigste ooit, zo blijkt uit een ‘bloemlezing’ (Engels) van Slate.com-schrijver Jacob Weisberg. Vooral de Republikeinen, die volgens peilingen de meerderheid in het Congres zouden kwijtraken op 7 november, gooien dezer dagen een beerput heen over de argeloze televisiekijker, krantenlezer en radioluisteraar. Neem bijvoorbeeld deze spot, gemaakt door de campagne van een Republikeinse Afgevaardigde, en gericht tegen zijn Democratische opponent. In de commercial wordt de Democraat in verband gebracht met Osama bin Laden en kindermoord, wordt hem verweten in bed te liggen met lesbiënnes en feministen, zou hij voor het homohuwelijk zijn, zou hij iets onverklaarbaars hebben met buitenaardsen, en zou hij een voorstander zijn van het verbranden van de Amerikaanse vlag.
Diezelfde Republikeinse kandidaat gooit er in een ander spotje nog een schepje bovenop door te claimen dat zijn Democratische opponent met belastinggeld tienermeisjes betaalde om ze te laten kijken naar pornofilms terwijl er klemmetjes aan hun schaamlippen zaten.
En die twee spotjes zijn nog maar het topje van de gierberg, of de afvoerput van de beerput, zo u wilt. Een ander spotje, van wederom een Republikeinse kandidaat, probeerde zijn Democratische opponent in verband te brengen met de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-il, Noord-Koreaanse kernbommen en Osama bin Laden tegelijk; in beeld was het gezicht van de Democraat, terwijl links van hem het gezicht van Kim Jong-il te zien was, rechts de falie van Osama bin Laden, en op de achtergrond de paddestoelwolk van een nucleaire explosie.
Uit onderzoek is gebleken dat van al de beschuldigingen en insinuaties helemaal niks waar was, uiteraard. Maar is dit dan ons voorland? In de huidige Nederlandse verkiezingsstrijd heeft Jan Peter Balkenende – leider van de partij die een vergaande versoepeling van het ontslagrecht voor de kiezer wilde verbergen – PvdA-kandidaat Wouter Bos al voor “draaikont” en “oneerlijk” uitgemaakt. Met nog drie weken te gaan doet dat mij nu al het ergste vrezen voor wat nog komen gaat, maar als het hierbij blijft doordat politici uiteindelijk om hun programma verkozen wordt en niet vanwege hun vermogen om elkaar met stront te besmeuren, pleit ik tégen het nog verder verpersoonlijken van het electorale proces door politici rechtstreeks te laten kiezen.
Communicatiestrateeg en schrijver van het boek ‘Megafoonpolitiek‘. Op Twitter te vinden als @kajleers. Politiek bewust, voormalig financieel-economisch journalist, muziekmaker, professionele kletskous, schrijver. Geeft ook social media-trainingen, denkt graag met je mee over communicatiestrategie. En ja, content is en blijft King.
2 reacties op “COLUMN: DIRECT GEKOZEN POLITICI? NEE DANK U”
Wat lees ik nou?
Jij was toch altijd een D66’er die vóór direct gekozen politici pleitte!?!?
Verder leuke blog!
Groet,
Aart
Ha die Aart! Da’s lang geleden…
Je slaat de spijker op den kop: ik *was* een D66’er. Ik ga er niet veel woorden meer aan vuil maken, maar even kort: D66 heeft mij verlaten, niet andersom (hoewel enkele ganzenpas-liefhebbers dat héél anders zien natuurlijk).
Ik nuanceer overigens bij deze dan direct maar mijn column: gekozen politici in principe nee, *tenzij* er een gedegen controle-instrument komt om te voorkomen dat zo’n gekozen burgemeester (bijvoorbeeld) per decreet kan regeren omdat hij of zij in de gemeenteraad een overgrote meerderheid van partijleden heeft zitten.
Dat betekent dus: een referendum, waarmee zo’n per decreet-regerende burgmeester teruggefloten kan worden. Op die manier voorkom je (vermoed ik) dat er hier “Amerikaanse toestanden” ontstaan. Echt dualisme dus, in plaats van het achterkamertjes-gekonkel.
Laat nog ’s van je horen,
Kaj